UPORABA PIŠKOTKOV

Osnovne informacije

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Piškotki so majhne datoteke, ki jih brskalniki, kot so Firefox, Chrome ali Internet Explorer, nalagajo na vaš računalnik med brskanjem po spletu. Več informacij o tem, kaj piškotki so, lahko najdete tukaj.

V skladu s priporočili informacijskega pooblaščenca, smo na našo spletno stran namestili obvestilo o uporabi piškotkov.

Kaj so spletni piškotki?

Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki se prenese na računalnik uporabnika ob njegovem obisku spletne strani in običajno vsebuje:

- ime strežnika, s katerega je bil poslan piškotek;
- življenjsko dobo piškotka;
- vrednost (navadno naključno generirano edinstveno število).

Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode.  Če pa ga prebere strežnik skupaj s spletnim brskalnikom, je to lahko spletnemu mestu v pomoč pri izvajanju uporabniku prijaznejših storitev – na primer tako, da se spomni prejšnjih nakupov ali podatkov o uporabnikovem računu. Samo strežnik, ki je poslal piškotek, lahko prebere in uporablja ta piškotek. Na spletnem mestu, vrednem zaupanja, lahko tako piškotki obogatijo izkušnjo. Lahko pa so piškotki uporabljeni tudi na načine, ki pomenijo poseg v posameznikovo zasebnost. Piškotki so lahko shranjeni različno dolgo, le za trajanje seje brskanja ali pa veliko dlje

Namen uporabe piškotkov

Z vidika namena uporabljamo naslednje piškotke:

  • 1. skupina: Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani. Za te piškotke nam ni potrebno dobiti vaše privolitve.
  • 2. skupina: Piškotki, ki omogočajo funkcionalnost strani: Ti piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni vaše izbire, kot npr. uporabniško ime in ostale nastavitve, ki zagotavljajo boljšo uporabniško izkušnjo. Za te piškotke nam ni potrebno dobiti vaše privolitve.
  • 3. skupina: Analitični piškotki, ki zbirajo informacije o tem, kako obiskovalci uporabljajo spletno stran in jih uporabljamo za izboljšanje delovanja spletne strani.


Če želite popolno anonimnost in izklop piškotkov 3. skupine vam ni potrebno storiti ničesar. Piškotki 3. skupine se aktivirajo s klikom na gumb Omogoči piškotke v vrstici z opozorilom o rabi piškotkov.

S piškotki si na spletni strani pomagamo pri zagotavljanju najboljše možne uporabniške izkušnje. PODROBNOSTI.

OMOGOČI PIŠKOTKE